Background

RESPECTEM ELS RITMES

Imatge principal

RESPECTEM ELS RITMES

Actualment ens sembla que és habitual seure els bebès abans que puguin fer-ho ells sols, fins i tot voler ensenyar-los a fer-ho, però els nens no necessiten que ningú els ensenyi a seure o a caminar, ells sols, si poden gaudir de llibertat de moviments al terra seran capaços de fer-ho.

Si el bebè no sap seure significa que el seu cos (esquena, pelvis...) encara no està preparat, per tant, no s’ha de col•locar al nen en postures que no sap fer per sí sol. Quan no respectem el ritme del nadó el col•loquem en una posició d’observador passiu en contes de ser el protagonista de la seva història. Augmentem la dependència de l’adult generant plors innecessaris, quan podria ser ell mateix el que de forma autònoma explorés el seu entorn i aprengués experimentant el seu propi moviment.

Si forcem postures que el nen encara no sap fer poden aparèixer problemes:

  • Podem provocar sobrecarregues a la seva esquena.
  • Dificultats respiratòries ja que la seva esquena està arquejada.
  • Si no saben seure per sí sols quan es cansen d’una postura no poden tornar a altre més còmode i necessiten l’ajuda de l’adult contínuament.
  • Assegut per l’adult el bebè s’ha de recolzar a les seves mans per subjectar-se i estar pendent de no perdre l’equilibri, quedant limitats el desenvolupament de les seves mans i coordinació, així com la capacitat per agafar objectes, deixar-los anar...
  • Quan en contes d’estar bocaterrosa al terra voltejant, llepant-se els dits dels peus, agafant-se’ls, reptant o gatejant...el col•loquem en aquesta postura forçada, les cames tenen una actitud passiva.
  • Quan tingui necessitat de desplaçar-se pot aparèixer el “culeig”, que no és beneficiós per l’esquena.

Quan aprenen els bebès a seure sols?

Depèn de les experiències que tingui amb el terra, si passa la major part del dia en una cadireta o al cotxet li costarà aprendre perquè no té l’oportunitat de conèixer el seu cos i practicar amb ell. Si pel contrari, és un nen amb llibertat de moviment, que passa gran part del dia al terra i no se’l col•loca en postures que no sap fer per sí mateix aprendrà a seure a la vegada o poc després d’aprendre a gatejar.

Perquè un nen aprengui a seure ha d’haver treballat prèviament el seu cos passant per totes les etapes anteriors: voltejar, estar bocaterrosa, reptar...i després de molts assaigs i combinacions veritablement estarà preparat per poder seure.

Respectem els seus ritmes i no limitem els seus moviments.Descarrega't la nostre applicació!